Layanan Internet Berbentuk Komunikasi Langsung Adalah

Layanan Internet Berbentuk Komunikasi Langsung Adalah

Apa yang dimaksud dengan Internet?
Hari-hari layari cyberspace, kalau sehari tak
online
jadi tak tentu arah, tak senang duduk, rasa ada je yang tak kena, maka itu tandanya anda sudah addict dengan net. Facebook? Web log? Twitter? Instagram? WhatsApp? dan pelbagai lagi platform yang menarik, untuk mengeksesnya anda memerlukan sambungan ‘internet’. Ringkasnya ia berbentuk lebih kurang begini; Anda –> Laptop/iPad –> Internet –> Facebook/Twitter/Blog/Youtube. Namun adakah anda tahu apa yang dimaksudkan dengan net?

Hari ini saya nak ajak anda mengenali apa itu internet, erm.. macam besar saja skopnya, ok kita kecilkan sedikit; berbalik kepada tajuk:

Apa itu INTERNET

Maksud 1

..Intenet merupakan suatu layanan komunikasi yang menggunakan layanan cyberspace/ komputer samada secara langsung mahupun tidak langsung ke seluruh dunia baik surat menyurat ataupun yang lain. Itu makna pertama.

Maksud 2

Internet ialah jaringan komputer yang saling terhubung secara global yang membolehkan pengguna net saling bertukar maklumat/data melalui jaringan tersebut. Net adalah sistem komunikasi information berskala global, suatu infrastruktur yang terdiri dari hardware dan software yang menghubungkan komputer yang berada di jaringannya.
Kemunculan net dimulai pada 1966, oleh ARPA (Advanced Research Project Agency).

Saya harap 2 maksud ringkas di atas dapat memberikan anda sedikit kefahaman tentang apa itu internet. Untuk mendapatkan sambungan internet kita memerlukan kelengkapan seperti berikut:

 • PC, samada desktop atau laptop bahkan telefon mudah alih (handphone/iPad) yang dilengkapi dengan keperluan WAP (Wireless Application Protocol).
 • Modem, samada internal ataupun external.
 • Sambungan telefon.
 • Isp (ISP).

Isp (ISP)
di dalam Bahasa Melayunya; Penyedia Service Internet, ia bukanlah sebuah hardware, tetapi sebuah alat yang memberi servis untuk sambungan ke internet. Di Malaysia kita kenali sebagai TMNet, Celcom Broadband, DG Broadband, Maxis Broadband dan sebagainya. Kita perlu melakukan pendaftaran untuk menggunakan Internet service provider, kemudian setiap bulan kita harus membayar langganan sambungan cyberspace tersebut.

Baca Juga :   Deskripsi Perubahan Palaeolithikum

Jaringan cyberspace dikawal oleh suatu aturan umum yang disebut protocol, iaitu Internet Protocol (IP) dan Transmision Control Protocol (TCP) atau lebih dikenal dengan TCP/IP, yang berfungsi untuk membolehkan setiap pengguna yang bergabung dengan internet dapat saling mengakses semua platform yang disediakan oleh jaringan lainnya, dalam bentuk pertukaran secara lateral, gambar, maupun suara. Hal ini dapat dilakukan secara langsung, pada masa yang sama juga dilakukan dalam bentuk dua hala.

Di internet, ia menggunakan bahasa atau kod-kod yang disebut Hyper Text Markup Language atau secara ringkasnya HTML. Bahasa ini merupakan standard bagi komunikasi internet pada ketika ini. Dengan menggunakan bahasa ini kita dapat menulis text, menampilkan gambar, memberi warna, memainkan video serta pelbagai kegunaan lainnya di website.

Berikut adalah beberapa keperluan internet, yang paling dikenali serta penting untuk anda diketahui:

 • electronic mail (electronic mail)

  Iaitu sebuah servis yang digunakan untuk hantar dan terima pesanan. Setiap pesaanan dapat dikirim dari suatu sistem ke sistem lain. Di belakang layar, pelayan postal service ini memastikan bahawa pesanan berjaya dikirim dan diterima secara lengkap pada alamat yang sebenar. Melalui email pula pengguna internet membentuk suatu forum perbincangan yang membicarakan topik-topik tertentu dengan bentuk mailing list atau newsgroup. Contohnya: Yahoo! Postal service, Google Mail service dan Hotmail.
 • WWW (World wide web)

  Organisation yang menggunakan tampilan grafik (window) sehingga dapat memberikan layanan yang sangat prima. Tampilannya bukan hanya berupa teks, dapat berupa gambar dan suara dengan bermutu yang bagus kerana disokong oleh warna dan resolusi yang tinggi. Untuk dapat mengaksesnya memerlukan pelayar internet yang disebut web browser seperti Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera dan Google Chrome.
 • Enjin Pencarian (Search engine)

  Merupakan sebuah fungsi pencarian data dalam bentuk website melalui kategori atau kata kunci (keyword) yang kita masukkan. Fungsi ini dimiliki oleh browser dan juga ada sejumlah website yang khusus contohnya Google, Yahoo, dan Bing
Baca Juga :   Homepage Yang Dimiliki Google Dalam Pembuatan Email Adalah

Demikian beberapa penjelasan mengenai apa yang dimaksudkan dengan cyberspace. Melalui internet, kita boleh berhubung dengan sesiapa sahaja tanpa had, tanpa sempadan! Terdapat pelbagai kemudahan net disediakan. Semakin hari, jumlah pengguna internet semakin meningkat ramai. Pelbagai perkara yang dapat kita lakukan melalui internet samada pembelajaran, komunikasi, mahupun perniagaan.


Layanan Internet Berbentuk Komunikasi Langsung Adalah

Source: https://www.afiffuddin.com/apa-itu-internet-apa-yang-dimaksud-dengan-internet/